Oudvreeswijk.nl is een online archief
van foto's uit Vreeswijk
Koninginnelaan 1 en 3, R.K. St.Barbarakerk, pastorie en begraafplaats
Het complex ligt aan de entree van het voormalige dorp Vreeswijk en dateert uit het begin van de 20° eeuw. De R.K. kerk was voorheen gevestigd in een pand aan de Oude Sluis, maar door ruimtegebrek moest er een nieuwe kerk komen. De nieuwe kerk werd gebouwd aan de Koninginnenlaan, daar waar de Rooms Katholieke begraafplaats al lag. De begraafplaats is zodoende ouder dan de kerk en pastorie.
Rooms-Katholieke St. Barbarakerk
De architect H.Kroes maakte het ontwerp voor deze neogotische kruiskerk, waarvan de toren met hoofdingang op het noorden ligt. Aan de westzijde bevindt zich nog een kleine traptoren.
De noordelijke toren wordt 'gekroond' door een naaldspits en de omloop is versierd met kantelen en pinakels. Op het samengestelde dak staan diverse dakkapellen met luiken en de kruising van schip en dwarsbeuk wordt geaccentueerd door een dakruiter. De typische neogotische spitsboogvensters hebben een baksteentracering, en in de gevel zijn spitsboogvormige velden uitgespaard.
Pastorie
De pastorie is gebouwd in 1908, tegelijkertijd met de kerk. Het is ontworpen door de architect H.Kroes en eveneens in neogotische stijl opgetrokken. Het vierkante gebouw bestaat uit twee lagen onder een zadeldak met leien en is nagenoeg vrijstaand.
De pastorie is met de kerk verbonden via een uitbouw van één laag die iets terug gelegen ligt
t.o.v. de pastorie.
De rechterpartij van de noordgevel springt naar voren en heeft een puntgevel waarin spitsboog-vormige velden zijn uitgespaard. In de uitbouwzijn drie spitsbogen met baksteentracering
gerealiseerd. De deur is voorzien van sierbeslag. De dakkapellen en de hoeken van de noklijn worden gesierd door pinakels. Opvallend zijn de doorlopende raamdorpels en de overstekende goot.
Rondom het gebouw ligt gras waarin mooie beukebomen zijn gepland en een groengeschil-
derd hek omsluit de pastorie en kerk. Het toegangshek is versierd met goudgekleurde kruisen.
Begraafplaats
De begraafplaats is ouder dan de kerk en pastorie en is ontworpen door dezelfde architect van de kerk en pastorie. De ingang ligt aan de zuidoostzijde en bestaat uit een eenvoudig ijzeren
hek tussen baksteenpijlers en versierd met een kruis. Aan de noordzijde staat een houten kruis op een basement met beelden van moeder Maria en de apostel Johannes. In het midden van het kerkhof en wel aan de zuidzijde bevindt zich een bakstenen lijkenhuisje met op de voorgevel een kruis met opschrift. De begraafplaats wordt omsloten door een taxus- en beukenhaag.
Het complex geldt als entree van Vreeswijk als een beeldbepalend element. De kerk met z'n hoge toren is als oriëntatiepunt in de omgeving een extra opvallend object dat al van ver is te zien. De neogotische bouwstijl van de pastorie en kerk is uniek voor het Vreeswijkse en van belang voor de architectonische waarde. Het gehele complex heeft een religieuze betekenis. Derhalve is er sprake van een cultuurhistorische waarde.