Dorpstraat
Dorpsstraat 2 'De Tolgaarder'
Een statige villa uit 1887 met een L-vormige plattegrond en een uitbouw aan de linkerkant met de ingang. In de bouwstijl zijn invloeden van het neo-classicisme terug te vinden. Het pand was eigendom van de herbergier en tolgaarder Sparenburg. In 1922 werd het gesplitst in twee woningen. Eén helft werd bewoond door de burgemester, de andere helft deed dienst als kantoor en directeurswoning van Van Loon (zand- en grindhandel). Momenteel wordt het pand weer als één woning gebruikt.
Het afgeknotte schilddak is bedekt met leien en heeft een getoogde gootlijst. In het dak bevindt zich links een dakkapel en rechts een klein ovaal licht ('oeil de boeuf'). In de begane grond hebben de vier T-vensters een glas-in-lood bovenlicht. Naast de uitbouw loopt een stenen trap met een opvallende vorm. De dichtgemetselde deur bovenaan de trap is waarschijnlijk de voormalige toegang geweest tot de bovenwoning.
De huidige toegangsdeur zit in de uitbouw in de begane grond en heeft een luifel en zijlichten.
De voorgevel springt links iets naar voren. Opval-lende, in reliëf opgezette baksteendecoraties in blauw/geel/rood sieren het pand.
Rondom het pand staat een ijzeren hek.
Door de markante ligging aan het begin van de Dorpsstraat en z'n statige verschijning heeft het pand een beeldbepalende functie. De opvallende versieringen en details geven het een bijzonder aanzien en de opvallende vorm van de trap is uniek voor de omgeving. Door de neoclassicistische invloeden is er sprake van architectonische waarde. Als voormalige woning van de Tolgaarder heeft het pand cultuurhistorische waarde.
Het pand is kortgeleden aan de binnenzijde gerenoveerd.